Posted by on 10/15/2020

Росія оголосила 15 жовтня, що вийшла з тристоронніх консультацій із Нідерландами і Австралією з питання про катастрофу малайзійського «Боїнга» над Донбасом у липні 2014 року. Про це йдеться в повідомленні МЗС Росії.

Російське зовнішньополітичне відомство обґрунтувало рішення тим, що Нідерланди в липні подали до Європейського суду з прав людини міждержавну скаргу проти Росії у зв’язку з катастрофою літака, що виконував рейс МН17. МЗС розцінив це як свідчення наміру «продовжити хибний шлях одностороннього покладання відповідальності за те, що трапилося в небі над Донбасом, на Росію».

У заяві вкотре висловлюється недовіра до висновків міжнародного слідства, згідно з якими літак був збитий з установки «Бук», доставленої на підконтрольну російським гібридним силам територію Донецької області України з російської військової частини.

У заяві говориться, що Росія, погодившись на консультації в 2018 році, «виходила з того, що такі консультації будуть сприяти встановленню з опорою на факти справжніх причин авіакатастрофи рейсу МН17», однак Австралія і Нідерланди, як пише відомство, «були націлені лише на те, щоб домогтися від Росії визнання провини і отримання компенсацій для родичів загиблих».

 

Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок висловив жаль у зв’язку з рішенням Росії. За його словами, Нідерланди виступають за продовження переговорів, але ому не готові відмовитися від інших методів досягнення справедливості у справі про катастрофу.

 

Нідерланди і Австралія раніше закликали Росію визнати свою відповідальність за катастрофу.

У Нідерландах зараз триває судовий процес у справі про катастрофу. Обвинуваченими є троє громадян Росії і один громадянин України, причетні до підтримуваних Росією збройних підрозділів на Донбасі. Ніхто з них не бере участі в процесі особисто, лише один обвинувачений представлений адвокатами. Процес розпочався в березні, слідство коротко представило на ньому свою версію, але основна частина слухань ще попереду, поки що розглядаються численні клопотання та інші технічні питання.

comments

be the first to comment

залишіть свій коментар:



                 


Discover more from LINE UA

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading