Posted by on 05/01/2019

У Міністерстві закордонних справ України прокоментували вже другий за останні дні указ президента Росії Володимира Путіна, яким той раніше 1 травня далі розширив категорії громадян України, яким може бути надане російське громадянство в спрощеному порядку.

МЗС рішуче засудило цей указ як іще один факт грубого порушення з боку Росії норм міжнародного права і державного суверенітету України.

Цей указ, «як і всі попередні і можливі майбутні нормативно-правові акти Росії, спрямовані на надання громадянам України російського громадянства у протиправний спосіб, були, є і будуть юридично нікчемними, не матимуть жодних правових наслідків і не визнаватимуться українською стороною», – наголосили в міністерстві.

«Особливо цинічною є задекларована мета ухвалених російською стороною рішень – «захист прав і свобод людини і громадянина», оскільки права і свободи громадян України почали грубо порушуватися з початком російської збройної агресії і окупації Росією частини суверенної території України – Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, а також окремих районів Донецької і Луганської областей України», – нагадали в Києві.

МЗС України категорично вимагає від російської сторони невідкладно скасувати всі протиправні рішення з приводу паспортизації громадян України і усунути їхні негативні наслідки. Україна залишає за собою право на вжиття ефективних заходів для захисту національної безпеки, законних прав та інтересів українських громадян відповідно до міжнародного права і законодавства України, мовиться в заяві.

Міністерство попередило: «Українська сторона продовжить активну роботу з міжнародними партнерами над посиленням консолідованого санкційного тиску на кремлівський режим. Закордонним дипломатичним установам України доручено невідкладно інформувати іноземні столиці про «паспортну агресію» Росії.

Відтак у Києві очікують від його міжнародних партнерів «посилення санкцій проти кремлівського режиму» і обіцяють, що нота протесту з цього приводу буде невідкладно вручена російському МЗС.

Раніше 1 травня в Росії вперше повідомили про новий указ, який Путін підписав іще 29 квітня і яким він іще більше розширив категорії громадян України, які мають право звернутися з заявами про прийняття до громадянства Росії у спрощеному порядку, порівняно з попереднім таким його указом за 24 квітня. Цей новий указ набув чинності 1 травня.

До осіб, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької і Луганської областей України, названих у попередньому указі, нинішній додав, серед іншого, ще широке коло громадян України, а також громадян інших держав чи осіб без громадянства родом із території України.

У документі, зокрема, перелічені: громадяни України, а також особи без громадянства, що народилися і жили у Криму й Севастополі, але виїхали звідти до 18 березня 2014 року, коли Росія, з погляду свого внутрішнього законодавства, оформила анексію Криму, а також члени їхніх родин; громадяни України і особи без громадянства, що мають різноманітні дозволи на мешкання, довідки біженця чи про отримання притулку в Росії, або учасники програми «добровільного повернення до Росії співвітчизників із-за кордону», а також члени їхніх родин; будь-які іноземці чи особи без громадянства, які самі або батьки чи подружжя яких були свого часу депортовані з Криму, а також їхні діти і подружжя.

Як і попередній указ, нинішній встановлює, що розгляд заяв на прийняття до громадянства Росії від згаданих у цих документах осіб має розглядатися в термін, не більший від трьох місяців.

Згаданий попередній указ Путіна про російське громадянство для мешканців ОРДЛО за 24 квітня, як і його заяву 27 квітня про можливість, що громадянство Росії у спрощеному порядку нададуть усім українцям, так само викликав різку критику Києва, їх також широко критикували в міжнародних колах. Україна після публікації того указу скликала термінове засідання Ради безпеки ООН, яке через спротив Росії не змогло дати ніякого рішення.

comments

be the first to comment

залишіть свій коментар:



                 


Discover more from LINE UA

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading