Posted by on 04/10/2019

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію «Про виклики перед Парламентською асамблеєю Ради Європи», до якої були внесені правки, що не дозволяють зняти з Росії санкції та повернути її до асамблеї без виконання зобов’язань. «За» резолюцію проголосувало 105 парламентаріїв, проти – 30, утрималось – 16.

Спочатку у резолюції пропонувався новий складний механізм введення санкцій, який скасовував попередню процедуру. Однак, завдяки правкам, в ухваленому документі зазначено, що нова процедура буде додатком до вже існуючої.

«Росія не отримала зміни процедури запровадження санкцій! При цьому Росія в резолюції критикується за боягузтво (подавати делегацію) та шантаж (відмову платити внесок до Ради Європи)… Її закликали не боятися і не шантажувати, а виконувати зобов’язання. Існуючий санкційний механізм залишається. Можливо, буде запроваджений додатковий, складніший. Але то вже справа майбутніх сесій. Делегація зробила все можливе», – написав у Facebook голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв.

Він додав, що головна боротьба ще попереду.

«Проросійські сили відчули рухи з українського виборчого процесу, а прибічники все частіше питають – чи є їм сенс стояти за нас, якщо українці демонструють інші тенденції. Сподіваюсь, ми не дамо приводу для розчарування європейським партнерам», – наголосив Ар’єв.

Повернення Росії у ПАРЄ підтримує генеральний секретар Асамблеї Турбйорн Яґланд.

Весняна сесія Парламентської асамблеї Ради Європи триватиме до 12 квітня.

У жовтні минулого року Парламентська асамблея Ради Європи не ухвалила рішення, яке передбачало зміну регламенту організації для того, щоб делегація Росії повернулася до зали засідань. Тоді дебати в ПАРЄ засвідчили, що в залі немає голосів для зміни правил. Провал голосування означав би відхилення резолюції, тому доповідачка з цього питання Петра де Суттер запропонувала припинити обговорення.

Росія після накладених на її делегацію обмежень у ПАРЄ через анексію українського Криму (делегацію позбавили права голосу, а її членів права брати участь у роботі головних органів асамблеї) сама відмовилася від участі в роботі асамблеї, а влітку 2017 року також припинила платити членські внески в Раду Європи. Росія також заявляла, що залишить Раду Європи.

Після цього Москва почала домагатися від ПАРЄ зміни регламенту, щоб унеможливити такі санкції надалі.

comments

be the first to comment

залишіть свій коментар:



                 


Discover more from LINE UA

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading