Posted by on 05/23/2020

Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін в коментарі Радіо Свобода заявив, що українська сторона досі не отримала жодних офіційних повідомлень від влади Ірану щодо причин збиття «Боїнга» авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» в січні поточного року. Таким чином Єнін відреагував на повідомлення про те, що в Ірані відповідальним за збиття літака назвали оператора ракетної системи.

«Українська сторона не отримувала жодних офіційних повідомлень з боку іранської сторони щодо причин збиття українського літака над небом Тегерану. Більше того, скажу, що згідно з Чиказькою та Монреальською конвенцією, країна, на території якої відбулася катастрофа, зобов’язана забезпечити невідкладне, об’єктивне, неупереджене розслідування причин, як на технічному рівні, так і провести відповідне кримінальне розслідування. І ми не зупинемось, поки ми не будемо знати, що справедливість відновлена, що виннні притягнуті до кримінальної відповідальності, поки ми не отримали гаратій від іранської сторони, що зазначені інциденти неможливі в подальшому, поки сім’ї загиблих, авіакомпанія та держава Україна не отримали компенсацій», – сказав Єнін.

За словами, заступника міністра закордонних справ, міжнародно-правова відповідальність за збиття лайнера лежить на іранській стороні.

«Наразі ми говоримо про покладання міжнародно-правової відповідальності за вчинений інцидент на іранську сторону, саме тому всі факти мають бути підтверджені відповідними рішеннями суддів, вступити в законну силу. Ми, як країна, яка є основною потерпілою від зазначеної трагедії, маємо отримати доступ максимальний до всієї інформації розслідування, переконатись в тому, що воно проведено об’єктивно і грунтується на неупереджених оцінках відповідних органів влади іранської сторони. Більше того, цю позицію поділяє не лише Україна, а й всі ініші постраждалі держави», – додав дипломат.

Раніше сьогодні колишній іранський законодавець Махмуд Садекі з посиланням на отриману відповідь на його запит від міністра оборони Ірану повідомив, що відповідальним, на думку іранської влади, за збиття українського літака на початку січня поблизу Тегерана є оператор ракетної системи, який порушив правила дій ведення вогню «без отримання дозволу» у сформованих на той час умовах. За повідомленням, оператор ракетної системи звинувачується в тому, що, імовірно, він не спілкувався з командним центром, покладаючись на «нечітку інформацію» від Міністерства оборони, коли ухвалив рішення про запуск ракети.

4 квітня іранські військові посадовці повідомили, що у справі про збиття українського лайнера затримана одна людина, яка перебуває під слідством.

Літак Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерану до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів). Лише вранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали свою вину за збиття українського літака силами своєї протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність.​

На початку березня з’явилась інформація, що влада Ірану погодилася передати Україні бортові самописці. Проте досі жодних повідомлень про передачу Україні «чорних скриньок» не було.

 

comments

be the first to comment

залишіть свій коментар:



                 


Discover more from LINE UA

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading